Lütfen tarayıcınızın javascript'ini etkinleştirin.

Türkiye’nin En Büyük Kentsel Yenileme Projesi: Gaziosmanpaşa

Türkiye’nin En Büyük Kentsel Yenileme Projesi: Gaziosmanpaşa

Gaziosmanpaşa “Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm Master Planı” çalışması, ilçe bütününe yönelik olarak yaklaşık 11.700.000 m² alanı içeren «Stratejik Eylem Planı» ve Bakanlar kurulu tarafından riskli alan ilan edilen yaklaşık 4.200.000 m² lik alan için hazırlanan 1/1000 ölçek detayındaki kentsel tasarım projesi ve kentsel tasarım uygulama rehberini içermektedir.

Riskli alanlar için önerilen kentsel tasarım projesi ile meri planda öngörülen nüfusa karşılık yaklaşık 7.500.000 m² inşaat alanı tasarlanmıştır.

Tasarımın her aşamasında hazırlanan raporlar ile bu projeksiyon nüfusun ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak; Yaşam kalitesini yükseltmek, tüm afetlere karşı güvenli bir çevre oluşturmak, yeşil ve açık alanları arttırmak, ulaşım modlarını ve Erişilebilirliği arttırmak, donatı alanlarını arttırarak erişilebilir kılmak, sürdürülebilir bir altyapı organize etmek, hedeflenerek kapsamlı bir çalışma planlanmıştır.

Tüm bu süreç ve organizasyon KEYM’in proje liderliğinde, FOSTER+PARTNERS’ın genel konsept ve master planı üstlendiği, altyapı danışmanı olarak Buro Happold, ulaşım danışmanı olarak MIC, peyzaj danışmanı olarak Atelier Dreiseitl firmalarından oluşan yaklaşık 3000 kişi kapasiteli bir çalışma grubu ile yürütülmüştür.

KEYM, Gaziosmanpaşa ilçe sınırları içerisinde Sarıgöl Kentsel Dönüşüm Bürosu ile başlayarak sırasıyla Mevlana mahallesi, Pazariçi mahallesi, Karayolları mahallesi, Fevzi Çakmak mahallesinde olmak üzere 5 saha ofisi ve toplamda 30 etap ile çalışmalarını yürütmüştür.

Sarıgöl mahallesinde hızlı bir şekilde başlayan hak sahipliği anlaşmaları dikkat çekti ve Çevre ve Şehircilik Bakanı, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol ile birlikte Gaziosmanpaşa dönüşüm alanları kapsamındaki Sarıgöl Mahallesi’nde saha incelemesinde bulundu. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan katılımıyla, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Türkiye’nin en büyük yıkım töreni Sarıgöl Saha Ofisi’nde yapılan tören ile farklı illerde bulunan diğer çalışma alanlarına da 3G ile bağlanılarak toplu yıkım gerçekleştirildi.

6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında İstanbul İli, Gaziosmanpaşa İlçesi Sınırları İçinde kalan ve Riskli Alan ilan edilen bölgeler ile ilçe bütününe yönelik, yöntem belirlenmesine ilişkin “Dönüşüm Master Planı” hazırlanması işi kapsamında yürütülen çalışma, KEYM’in organizatörlüğünde Mimarlık ve tasarımın her ölçeğinde hizmet veren dünyanın en büyük firmalarından biri olan Foster+Partners grubu ile 8 Ekim tarihinde başlatılmıştır. Çalışma toplantıları Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının üst düzey katılımları ile gerçekleştirilmiştir.

Gaziosmanpaşa İlçesi kentsel dönüşüm Master plan çalışması kapsamında 4. Safha’nın sunumu ile ilgili toplantı 14 mayıs 2014 tarihinde Gaziosmanpaşa Belediyesi VIP salonunda gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, başkan yardımcıları, teknik ekibi, danışmanları, Çevre ve Şehircilik bakanlığı yetkilileri, KEYM firmasının temsilcileri ve master plan çalışmalarını aktarmak üzere Foster+Partners, Buro Happold, Atelier Dreiseitl ve MIC firmalarının temsilcileri katılım göstermiştir.

Mimarlık ve tasarımın her ölçeğinde hizmet veren dünyanın en büyük firmalarından biri olan Foster+Partners grubunu temsilen “Steve Trstenjak”, Master plan ekibinin başı olarak katıldığı toplantıda, Gaziosmanpaşa için hayal ettikleri geleceği aktarmıştır. Herbiri alanında dünyanın ileri gelen firmalarından olan danışman ekipler de master planın alt açılımlarını yaparak hayal edilen tablonun gerçekleşmesi için yapılması gerekenleri tarif etmişlerdir. Atelier Dreiseitl firmasından Dıeter Grau kentsel peyzaj konusunda projeyi ayrıntılandırmış, MIC firmasından Davide Boazzi ulaşım danışmanı olarak önerilen trafik modelini aktarmış, Buro Happold firmasını temsilen James Dickinson ise altyapı danışmanı olarak önerilen altyapı sisteminin detayları hakkında bilgiler sunmuştur.

Toplantının ana başlıkları;

  1. Master Plan ekibinin kısa tanıtımı,
  2. Master Plan Yaklaşımına ilişkin olarak ön giriş – Vizyon, hedef ve stratejilerin kısa aktarımı,
  3. Master plan çalışmasının süreç değerlendirilmesi – gelinen aşama ve sonraki aşamaların zaman çizelgesi ile tarifi,
  4. İlçede saptanan en kritik sorunlar ve potansiyeller ile gelinen son aşamanın sunumu, olarak sıralanmaktadır.
    Soru ve cevaplarla ilerleyen sunumun sonunda belediye başkanı Hasan Tahsin Usta Master plan sürecini önemsediğini, önerilerin en hızlı şekilde pratiğe dönüşmesi için sürece katkı sağlayacak herkesin yüksek katılımı ile bu ve benzeri toplantıların gerçekleşmesini istediklerini ve Gaziosmanpaşa’da yaşanacak dönüşümün tüm ilçeler için öncü ve örnek olmasını temenni ettiklerini vurgulamıştır.

13 Kasım 2014 tarihinde Gaziosmanpaşa Belediyesi ile birlikte, Foster + Partnersın Londra ofisinde yapılan tüm çalışmalar yerinde incelenerek final sunumları alınmıştır. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, GOPAŞ Genel Müdürü ve Meclis Üyesi Suat Alkan, Gaziosmanpaşa Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Ahmet Bülbül ve Başkan danışmanları Özdemir Sönmez ile Erol Aydoğdunun katıldığı toplantıya, KEYM adına şirket ortakları Cem Yılmaz ve İsmail Çakal ile KEYM direktörü Onur Soytürk de katılmıştır.

Bütün safhaların teslimi ve toplantıları yapıldıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve beraberindeki heyetin de katılımı ile Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı ve ekibine Gaziosmanpaşa Belediyesi Kentsel Dönüşüm Master Planı sunumu gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Genel Müdürü Vedat Gürgen ve Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Müdür Yardımcısı Hidayet Uysal, Çevre ve Şehricilik Bakanlığı, İstanbul İl Müdürü Yaşar Güvenç, İl müdür yardımcısı Hande Yalçıntaş ve İmar ve Planlama Şube Müdürü Günay Çobanın da katıldığı toplantıda, Foster and Partners firması ile KEYMin birlikte hazırladığı Gaziosmanpaşa Belediyesi Kentsel Dönüşüm Master Planı sunumları gerçekleştirildi.

Kentsel Dönüşüm Master Plan raporu ile birlikte, teslimi yapılan posterler ile 1/2.500 ölçekli maket üzerinden Gaziosmanpaşa`nın 2023 vizyonu üzerine düşüncelerin dile getirildiği toplantı sonrasında yapılan çalışmanın detaylı olarak incelenmesine karar verildi.

Galeri